Reacties van lezers


Mail naar 4angbo@gmail.com als u hier een reactie wilt plaatsen.

'Wat een fantastisch boek! Een detective? Nee. Een roman? Nee. Een fantastische geschiedenis die ik niet kon neerleggen, zo interessant. Met spanning en diepe liefde en godsdienst van die tijd. En de taal die je hebt gebruikt en de beschrijvingen. Petje af, heel mooi en goed. Welbedankt voor mijn welbestede uren lezen.' (Hans, Den Haag)

***

‘Heb je boek bijna uit, moest me er vanochtend van los scheuren om de bus niet te missen. Deed me aan ‘’Pillars of the earth” van Follet denken. Heel spannend hoe het nu verder zal gaan. Deel 2 al klaar?’ (Anne, Groningen)

***

'Indrukwekkend hoor! Wanneer komt deel 2?' (Inge, Oudeschip)

***

‘Je schrijft erg goed en je sleurt je lezer mee.’ (Vonnie, Den Haag)

***

'Heb je boek uit. Geweldig en heb genoten. Ik kan niet wachten op deel 2.' (Marion, Groningen)

***

'Als direct betrokkene kan ik onmogelijk objectief zijn over de schrijfkunst en de creatie van Gineke Meinders. Dat ik er toch iets over wil zeggen heeft vooral te maken met de psychologische invalshoek van waaruit ik (als psycholoog) kijk.

Op voorhand was ik niet bijster geïnteresseerd in het leven van een middeleeuwse non, hoewel ik een historische roman wel degelijk kan waarderen. Maar een non heeft voor mij, als niet-gelovige, geen directe aantrekkingskracht. Mijn motivatie om het boek te lezen lag dus niet bij het onderwerp, maar bij de auteur. Desondanks raakte ik meer en meer geïnteresseerd in het verhaal zelf. Dat heeft te maken met de mooie stijl van schrijven, maar ook met de figuur Hildegard von Bingen, haar bijzondere geschiedenis en wat zij heeft volbracht. Over dat laatste een terzijde, als tip: Hildegards gezangen, instrumentaal ondersteund in de uitvoering van het Air Ensemble: Las Canciones De Hildegard Von Bingen. Een cadeautje!

In het door Gineke geschetste verhaal, qua lijn volledig gebaseerd op wat er over haar bekend is (en dat is relatief veel), zijn de leemtes in o.a. de dagelijkse en emotionele beslommeringen, ingevuld dankzij de literatuurstudie, het inlevingsvermogen en de vrije fantasie van de auteur. En dat heeft een roman opgeleverd waarin die fantasie werkelijkheid wordt - althans dat ga ik geloven, want psychologisch gezien 'klopt' het. Het klopt, omdat de gedetailleerde en soms vreemde feiten dusdanig zijn geïnterpreteerd dat het bijna lijkt op een ooggetuigenverslag, zo naadloos zijn feit en fictie met elkaar verweven. Ik weet, als insider, dat de auteur het psychologisch niet op die manier heeft bedacht, maar intuïtief heeft zij kennelijk de 'juiste' keuzes gemaakt om in elk geval mij te overtuigen. ' (Angeline, Groningen)